2013 m. birželio 6 d., ketvirtadienis

Kavos aparatai ir kavos pagalvėlės

Kavos pagalvėlės naudojamos tik joms skirtuose kavos aparatuose. Dažniausiai tai būna „Senseo“ kavos aparatai. Tinkamiausias yra „Philips Senseo 7850/80“. Su šiuo aparatu iš kavos pagalvėlių galima pasigaminti įvairiausių rūšių kavą – nuo juodos iki capuccino. Skani, gerai vertinama kava yra „Douwe Egberts“. Šiose pagalvėlėse – įvairiausi ir skaniausi kavos mišiniai, tinkantys pavaišinti svečius bet kokia proga. Skaniausi mišiniai būna su su vanile ir riešutais.


 Gurmanai naudoja „Miko Supreme“ kavos pagalvėles, kuriose – 95 procentai arabikos. Norint išgauti geriausią skonį rekomenduojama naudoti „Paddisimo“ kavos aparatą Miko dizaino. Miko kavos gamykla, dar pieš karą įkurta Belgijoje, iki šiol eksportuoja savo produkciją  ir į Lietuvą. Čia ji turi savo atstovus. Ji pirmoji ėmėsi presuoti kavą į vakumines pakuotes. Negalintiems gerti kavos su kofeinu šis gamintojas siūlo kavos pagalvėles „Miko Espresso Decafinato“. Pakuotė – aukšto spaudimo ir tinka espresso kavos aparatams.

Be „Miko Supreme“ kavos pagalvėlių populiarios ir Puro dizaino pagalvėlės. Didžiausias patogumas naudojant šias pagalvėles yra tai, jog puodelyje nelieka jokių kavos tirščių, o kava būna su norima puta.
Ne paslaptis, jog Lietuvoje mėgstama „Jacobs“ kava. Jei namuose turime gerą kavos aparatą Senseo. Galime įsigyti „Jacobs kronung“ kavos pagalvėlių.

Ar mes naudosime kavos pagalvėles, ar gaminsime ją iš tablečių ar kapsulių, poveikis priklausys tik nuo mūsų organizmo – toleruojame kavą ar ne? Ne veltui iki šiol nesutariama – kenkia kava sveikatai ar nekenkia? Neteisingai gaminama, nefiltruota kava padaro blogą darbą. Tokioje kavoje yra kafestolio ir kaveolio, kurie didina cholesterolio kiekį. Tai yra diterpenai, kurie išsiskiria, kai kava paprasčiausiai užplikoma karštu vandeniu. Popierinis filtras šią medžiagą sulaiko. Moksliškai įrodyta, jog filtruota kava cholesterolio nedidina, todėl tikrai verta rinktis „Senseo“ kavos aparatus, kuriuose naudojamos kavos pagalvėlės – kava supresuota į popierinius filtriukus.



Suomijoje buvo atliktas tyrimas, ar pernelyg dideliems kavos mėgėjams neišsivysto reumatinis artritas. Pacientai buvo stebimi penkiolika metų. Nustatyta, jog šia liga susirgo daugiausia žmonių, kurie gerdavo plikytą nefiltruotą kavą. Iki galo neįrodyta, tačiau manoma, jog kavą filtruojant iš jos pasišalina reumatą galinčios sukelti medžiagos.

Kartais linkstama prie to, jog kava kelia kraujo spaudimą ir gali išsivystyti hipertenzija. Kofeinas kraujospūdį didina, tačiau ištirta, jog nėra pagrindinis faktorius, sukeliantis hipertenziją. Kavos galima gerti 3-4 puodelius per dieną. Hipertenziją sukelia nejudrus gyvenimo būdas, nutukimas, rūkymas. Žmogus suserga diabetu dėl kitų priežasčių. Pavojus kyla tik tada, kai kava geriama be saiko. Vyresniame amžiuje tai rizikos veiksnys, sukeliantis osteoporozę – kaulų retėjimą.

Dabar jau įrodyta, jog kofeinas nesukelia tokių priklausomybių kaip kai kurie vaistai ir narkotikai.

1 komentaras: